Historie

American Football Club Utrecht Dominators is op 5 november 2004 officieel opgericht door drie enthousiastelingen die vonden dat hun Utrecht niet zonder american football team kon blijven. In december van 2005 zijn de senioren van de Dominators benaderd door de Almere Phantoms. Zij hadden een gebrek aan spelers en alle nieuwe spelers van Utrecht een gebrek aan wedstrijdervaring.

 

Op 9 januari werd de vereniging verrijkt met een cheerleader team. De meiden dansen tijdens wedstrijden, maar ook daar buiten. Zo waren ze o.a. te zien als reclameintro op RTL7, bij Stapel op auto's en de BZT-show. In december 2008 is besloten te stoppen met het cheerleader team.

 

Ter ere van het een jarig bestaan van de Utrecht Dominators en als voorbereiding op het komende seizoen werd er op 6 november 2005 een vriendschappelijke wedstrijd gespeelt tegen de Eindhoven Raptors. Dit was de aller eerste officiele wedstrijd van de Utrecht Dominators. De Dominators wonnen 7-2.

 

In december 2005 waren er dusdanig veel jeugdleden bij de Dominators dat werd besloten om voor het seizoen 2006 niet alleen een senioren, maar ook een junioren team in te schrijven. De senioren zouden gaan deelnemen aan de Nederlandse 2de divisie, de jeugd aan de 5 tegen 5 competitie.

 

Alle ontwikkelingen binnen de Utrecht Dominators waren ook de gemeente Utrecht opgevallen. Derhalve werden de Dominators genomineerd voor de Utrechtse Sportprijs 2005 in de categorie Vereniging van het Jaar 2005. In januari 2006 werden de Utrecht Dominators tijdens het Utrecht Sporgala uitgeroepen tot Vereniging van het jaar 2005.

 

In 2006 zijn de Dominators begonnen aan de eerste competitie in de geschiedenis van de vereniging. Na een gelijk spel weten de Dominators op de laatse dag van de competitie de eerste seizoenswedstrijd in de historie van de club te winnen. Lightning Leiden werd met 06-18 verslagen. Hiernaast is de thuisbasis van de Dominators twee jaar lang de trainingslocatie geweest van de in 2007 opgeheven Amsterdam Admirals.

 

2007: De Utrecht Dominators beginnen goed aan het seizoen en winnen veel wedstrijd. Zoveel dat ze voor het eerst in de blubgeschiedenis de playoffs halen. Hierin blijken de Amsterdam Panthers te sterk.

 

2008: Na een goed seizoen, waarin maar één wedstrijd wordt verloren, wordt er in de finale nipt verloren van de Amsterdam Panthers 12-06. Ondanks het verlies promoveren de Dominators samen met de Panthers naar de eerste divisie.

 

2009: Dit jaar doen de Dominators naast tackle football ook mee in de senioren competitie flag football. Tot ieders verbazing doen de Dominators meteen mee voor een plek in de playoffs. Door de laatste competitiewedstrijd te verliezen van Arnhem grijpen de Dominators net naast de playoff plek.