Flag Football

Flag football is een vorm van American football, maar kent eigen regels. Zo is het bij flag football niet toegestaan om te tackelen of 'blocken'. In plaats daarvan draagt iedere speler twee ‘flags’, die zijn bevestigd aan een riem. De baldrager wordt gestopt door een van de flags af te pakken.

Flag football wordt gespeeld in (gemengde) teams van 5 spelers. Het speelveld is 25 bij 70 yards. Dat komt neer op ongeveer 23 meter breed en 2 x 23 meter lang met aan beide uiteinden een doelgebied van 9 meter, de endzone. Er wordt gescoord - een touchdown - door met de bal de endzone van de tegenstander in te lopen of door de bal in de endzone te vangen. Een touchdown is 6 punten waard.

Flag football kenmerkt zich het best als:

- een snelle dynamische balsport
- geschikt voor spelers met een uiteenlopend bouw en atletisch vermogen
- eenvoudig te leren
- goedkoop. Er zijn nauwelijks attributen voor nodig.
- een sport waar fysieke beweging met sociale vaardigheden worden gecombineerd.
- veilig. Er is minimaal fysiek contact toegestaan.
- een sport waarbij goed samenwerken essentieel is.

Door deze kernmerken groeit flag football wereldwijd enorm en is het uitermate geschikt als schoolsport. Meer informatie hierover vindt je via deze link naar flag football op school.

Bij de Utrecht Dominators kun je zowel jeugd (v/a 8 jaar) als senioren (16+) flag football spelen voor man en vrouw.

De basis spelregels
De aanvallende partij krijgt 4 pogingen om vanaf de eigen 4 meter lijn te scoren of over de middenlijn te komen. Indien de middenlijn wordt gepasseerd krijgt de aanval 4 nieuwe pogingen om te scoren.

Scoren doe je door met de bal de endzone van de verdediging in te lopen of de bal in de endzone te vangen. Een score, touchdown, is 6 punten waard. Na iedere score krijgt de aanval een kans om een extra punt te verdienen. Hiervoor moet met één poging vanaf 4 meter (1 punt) of 11 meter (2 punten) weer worden gescoord.

De aanval boekt terreinwinst door met de bal te gooien of er meteen mee te gaan rennen.

Een aanval start wanneer de bal vanaf de grond wordt opgepakt en aan de spelverdeler (quarterback) wordt gegeven of gegooid.

Een poging is voorbij wanneer de bal op de grond valt, een speler met de bal buiten de lijnen loopt of wanneer de verdediging een flag van de baldrager afpakt.

Vanaf het punt waar de flag is afgepakt mag de aanval beginnen aan een nieuwe poging.

Het kan ook voorkomen dat de verdediging een gegooide bal onderschept. Als dat zo is dan mag de verdediging direct proberen te scoren in de endzone van de aanval. Wordt tijdens het teruglopen van de onderschepte bal een flag afgepakt dan mag de onderscheppende partij vanaf die plek starten met de aanval.

In alle gevallen waarbij het de aanvallende partij niet lukt om binnen 4 pogingen te scoren of over de middenlijn te komen start te aanval van de andere partij op hun eigen 4 meter lijn.