Udo

Officiële mascotte van de Utrecht Dominators

Bizarre vondst in Domtoren

Tijdens het afronden van een van de laatste rondleidingen in de Domtoren ontdekte een rondleider iets opmerkelijks. “Ik liep met de groep naar beneden en zag plots iets bewegen op de balken boven de klokken,” vertelt de gids.

 

In eerste instantie dacht de gids dat het ging om een grote kat die op duivenjacht was. Iets klopte niet. Na het uitzwaaien van de laatste bezoekers besloot ze terug te gaan naar de klokkenzolder om nog eens te gaan kijken. Op zoek naar de ‘kat,’ viel het licht van haar zaklamp plots op een vreemd wezen. Verscholen op de balken boven de imposante Salvator.

 

Niet geloven

“Het was een heel bijzonder moment,” herinnert de gids zich. “In eerste instantie kon ik mijn ogen niet geloven.” Verscholen boven de klokken zat een heuse levende gargouille, beter bekend als waterspuwer of gargoyle. Op de Domtoren, de Domkerk en in de Kloostertuin zijn diverse stenen waterspuwers te bewonderen. In de geschiedenis van de Domtoren is het nooit eerder voorgekomen dat iemand een levende gargouille heeft gezien.

 

Gargoyle

“Het duurde enige tijd voordat hij zich liet zien. Gedurende een paar maanden ben ik iedere avond na het afsluiten van de Domtoren terug naar de klokkenzolder gegaan om hem te zien. Langzaam maar zeker kwam hij steeds dichterbij en bouwden we een band op," aldus de gids. "Ik heb hem met boeken van de VVV verteld over het leven in de stad en hoe leuk het er is. Praten kan hij niet, maar met gebaren maakte hij duidelijk het mooi te vinden. Nu is de gargouille oud genoeg en wordt het tijd om voor het eerst naar buiten te gaan."

Udo2

Singelloop

Net als alle inwoners van de stad wil de gargouille genieten van al het moois dat Utrecht biedt. Zo wil hij naar de verschillende parken, wandelen langs de grachten en sporten. Komend weekend doet hij zelfs al mee aan de Utrechtse Singelloop. Via Vereniging Sport Utrecht (VSU) kreeg de nog naamloze gargouille een overzicht van bijna alle sportverenigingen in de stad. Nu blijkt hij een groot fan te zijn van American football club Utrecht Dominators.

 

Een naam

De Dominators zijn erg blij met hun nieuwe aanwinst. “Doordat de Domtoren in ons logo zit verwerkt, zal de gargoyle zich bij ons zeker thuis voelen.” Van gargouilles wordt gezegd dat zij afschrikken om dat wat zij bewaken te beschermen tegen kwade en boosaardige invloeden van buitenaf. “Wij spelen altijd tegen indringers van buitenaf  en kunnen zijn hulp goed gebruiken bij het verdedigen van de stad,” aldus hun woordvoerder.

 

Raadsel

Waarom of hoe deze gargouille tot leven is gekomen, is een groot raadsel. Alle experts tasten hierover nog in volledig het duister. Doordat zijn moeder wel gewoon van steen is, heeft hij nooit een naam gekregen. De gids van de Domtoren en de Utrecht Dominators zouden het leuk vinden als de inwoners van Utrecht meehelpen om een gepaste naam te bedenken.

Na de poll is de keuze gevallen op Udo.

Udo2

Volg Udo op:

Udo3