Flag Football

Flag Football is de non-contact variant van American Football. Tackelen en blokken zijn hierbij niet toegestaan. In plaats daarvan kan de verdediging een aanvallende speler in het bezit van de bal stoppen door één van zijn of haar lintjes (=flag) af te pakken. Deze ´flags´ zitten met klittenband bevestigd aan een riem en die alle spelers in het veld dragen.

 

Bij Flag Football spelen teams van 5 spelers tegen elkaar. Het aanvallende team, wordt de Offense genoemd, het team in de verdediging is de Defense. De toss bepaald welk team mag beginnen met de aanval.

 

Het aanvallende team begint met de bal op de 5-yard lijn, bij haar eigen endzone. De Center geeft de bal tussen zijn benen door aan de spelverdeler (Quarterback). Dit wordt de Snap genoemd.

De Offense heeft vier pogingen om over de middellijn van het veld te komen (First Down). Als dat lukt, krijgt het team vier nieuwe pogingen om te proberen bij de endzone van de tegenstander te komen en dus te scoren (touchdown). Terwijl het aanvallende team probeert terreinwinst te boeken en te scoren, proberen de spelers van het verdedigende team de aanval van de Offense te stoppen door een flag van de baldrager af te pakken of de bal te onderscheppen.

 

Als het de Offense niet lukt om tijdens de eerste vier pogingen over de middellijn te komen of om tijdens de tweede vier pogingen te scoren, krijgt het andere team balbezit en wordt de Defense dus Offense en andersom. Het spel begint dan weer van voren af aan met de snap vanaf de 5-yard lijn van de Offense.

 

Een team scoort een Touchdown (6 punten) als het de bal in de endzone van de tegenstander wordt gevangen, of door met de bal de endzone in te lopen. Na iedere Touchdown krijgt het scorende team één poging om één of twee extra punten te scoren. Een team scoort een Safety (2 punten) als de flag van de baldrager wordt gepakt in zijn/haar eigen endzone.

 

Een Flag Footballveld is 60 yard (± 55 m) lang en 30 yard (± 27 m) breed. Aan beide uiteinden van het veld bevindt zich een scoringsvlak (endzone) van minimaal 7 yards (± 6,4m) en maximaal 10 yards (± 9.1m) . Het doel van het spel is het boeken van zoveel mogelijk terreinwinst om uiteindelijk tot scoren te komen in de endzone van de tegenstander.

Een Flag Football wedstrijd duurt 40 minuten en bestaat uit twee helften van elk 20 minuten.

 

Momenteel biedt Utrecht Dominators Flag Football aan in de categorie 12 t/m 15 jaar en 16 jaar en ouder. Voor de leeftijdscategorie 7 t/m 12 jaar zijn we op zoek naar voldoende spelers om een team te beginnen.